Koča na Uskovnici

2022_koca_Uskovnica_Moma_0052022_koca_Uskovnica_Moma_001[1]

Osnovni podatki

Oskrbnik: Katica Mikelj

Kontakt: 031 341 814

Kontakt pisarne društva: 031 341 821

E-pošta: kocanauskovnici@gmail.com

Kategorija: 1

Nadmorska višina: 1154 m

Opis

Koča stoji na spodnjem delu prostrane planine Uskovnice, ki je jugovzhodni del planote Pokljuka nad Gornjo Bohinjsko dolino in dolino Voje. V bližini koče so številni pastirski stani, preurejeni v počitniške hišice. Kočo je zgradilo PD Bohinj-Srednja vas in jo slovesno odprlo 10. julija 1955, v letu 1965 je bila koča povečana in obnovljena. 2010 je bila pri koči zgrajena čistilna naprava za odpadne vode, za kar je bilo odobrenih del sredstev iz “Javnega razpisa za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj – ESRR, Obnova in posodobitev planinskih postojank” (Ministrstvo za gospodarstvo).

Po uspešni kandidaturi društva na “Javni razpis za podporo planinski, športni in rekreacijski infrastrukturi” v letu 2021, so se na objektu izvedla rekonstrukcijska dela, kot tudi energetska sanacija. Naložbo je sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. www.eu-skladi.si

V gostinskem  prostoru je 60 sedežev, točilni pult; v 7 sobah (1 je primerna za invalide), opremljenih s kopalnicami, je 13 postelj, na skupnih ležiščih pa 17 (sanitarni prostori so skupni). Gostinski prostor in sobe so ogrevane (talno gretje). Koča je elektrificirana in priključena na vodovod.

Cenik jedi in pijač

Cenik sob

Planinska koča na Uskovnici je imetnik trajnostnega znaka Zeleni ključ.
Zeleni ključ je mednarodni okoljski znak, ki pospešuje ozaveščanje in skrb za okolje, nastanitvenim in drugim gostinskim objektom, ki se zavzemajo za trajnostne poslovne prakse Njegov namen je prispevati k preprečevanju podnebnih sprememb z nagrajevanjem in zagovarjanjem objektov s pozitivnimi okoljskimi pobudami.

Ima stroge kriterije, ki pomembno vplivajo na učinkovito vodenje obrata in prispevajo k preobrazbi vedenjskih vzorcev. Vsebuje 80 obveznih kriterijev, ki jih izpolnjujemo in želimo si izpolniti tudi večje število neobveznih smernic, ki bodo naše gostišče še bolj približale vam. Skupaj zgradimo zeleno zgodbo.

V Planinski koča na Uskovnici vas pozivamo k varčnosti z električno energijo in vodo, okoljevarstvenemu vedenju ter odgovornem ravnanju z okoljem.

To med drugim vključuje :

  • Zavezo k namestitvi električne polnilnice za kolesa
  • Sestavine lokalnih dobaviteljev so sezonske in sveže
  • Zavezo k vključitvi lokalnih deležnikov za učinkovito zmanjšanje negativnih učinkov na okolje
  • Poziv k primernemu vedenju na lokaciji

greenkey_logo_small

Razgled

Lep razgled se odpira na vse strani, ki je še lepši, če gremo nekaj minut navzgor do korita nad pastirskim stanom. Na vzhodni strani vidimo v bližini gozdnata pobočja in vrhove pokljuške planote proti Goreljku; pogled na južno stran objame cel venec gora od Možica nad Soriško planino prek Črne prsti, Rodice, Šije, Vogla, Podrte gore do Mahavščka in Bogatina na zahodu; pred Voglom se dviga Rjava skala s Ski hotelom Vogel, desno vidimo del planote Spodnja Komna tja proti Bogatinu, blizu pa je v smeri proti zahodu vzhodni gozdnati del Fužinskih planin nad dolino Voje z Vogarjem v ospredju; izredno lep je pogled proti severozahodu, kjer vidimo vrhove nad Mišeljsko in Velsko dolino z Mišelj vrhom ter vrhove od Zelnarice prek Kanjavca do Šmarjetne glave, v bližini pa Tosc, ki zakriva pogled na Triglav.

Dostop

Avto: gozdna cesta iz Srednje vasi na planino Lom 7km, od tod do koče 20 minut; gozdna cesta z Rudnega polja na Pokljuki do obrobja planine Praprotnice 3km, od tod do koče 20 minut. AP Bohinjsko jezero, Stara Fužina, Srednja vas in Pokljuka; od AP Jezero pri Bohinjskem jezeru do Stare Fužine in skozi Voje mimo planinske koče 3h, iz Stare Fužine 30 minut manj; od AP Jezero do Stare Fužine in čez planino Blatce 2h30, iz Stare Fužine 30 minut manj; iz Srednje vasi, sprva po gozdni cesti, potem po kolovozu 2h; s Pokljuke (AP pri odcepu proti hotelu Šport) mimo vojašnice na Rudnem polju 2h.

Zanimivejše ture

  • Veliki Draški vrh (2243 m) čez Studorski preval 3h 30
  • Viševnik (2050 m) čez Srenjski preval 3h

Prehodi do drugih postojank

  • Blejska koča na Lipanci (1630 m) čez Srenjski preval in po pobočjih Debelega in Lipanskega vrha 4h
  • Vodnikov dom na Velem polju (1817 m) čez planini Trstje in Tosc 3h ali čez Studorski preval 3h30
  • Planinska koča na Vojah (690 m) 1h30
  • hotel Šport na Goreljku (1250 m) čez Rudno polje 2h30