Koča na Vojah

Osnovni podatki                                                                                                                                                voje

Najemnik: Jana Zupanc
Kontakt: 041 234 625
E-pošta: pd-srvas@siol.net

Kategorija: 1

Nadmorska višina: 690 m

Ležišča:

  • v sobah: 16
  • skupna: 24
  • zimska soba: 0

Število sedežev v jedilnici: 70

Odprtost: celo leto, v času izven sezone (december – april) od petka do nedelje, ter v času šolskih počitnic. V novembru je koča zaprta.

 

Opis

Koča stoji ob robu gozda na začetku ledeniške doline Voje, po kateri teče rečica Mostnica. Tu se začenjajo travniki, kjer pasejo živino, na njih so vse do Zatrepa pod pobočjem Tosca stanovi, nekatere so preuredili v počitniške hišice. Kočo je zgradilo PD Srednja vas v Bohinju ob pomoči takratnih delovnih organizacij. Slovesno so jo odprli 22. julija 1982 in jo v spomin na Bohinjske prvoborce, ki so v drugi polovici leta 1941 dvignili vstajo v Bohinjskem kotu, poimenovali v Planinsko kočo Bohinjskih prvoborcev.

A desetletja odprtih vrat tega zatočišča so zahtevala, da se prilagodi novim časom. V pičlih dveh mesecih, v mesecu oktobru in novembru 2020, je tako koča v dolini Voje dobila popolnoma novo podobo. Šlo je za zaključno fazo prenove, saj je bila pred tem že izvedena elektrifikacija in priključitev na javni vodovod. Še več, planinsko društvo je kočo tudi legaliziralo in s tem pridobilo gradbeno ter uporabno dovoljenje.

Naložbo sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

V gostinskem prostoru je 70 sedežev, točilni pult; v 5 sobah je 16 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 24 ležišč, 2 WC-ja, umivalnici in kopalnica s toplo vodo; v gostinskem prostoru je kmečka peč. Planincem je na voljo topla in hladna hrana ter vrsta raznih napitkov.

Razgled

Od koče je lep pogled na dolino Voj na severni strani koče, nad njo so strma pobočja Tosca, desno od njega pa sta Veliki Draški vrh in Sleme; vzhodno stran doline zapirajo gozdnata pobočja Uskovnice; razgled na južno stran odkriva del Spodnjih Bohinjskih gora s Koblo, Črno prstjo in Rodico; na zahodni strani koče se dvigajo gozdnata pobočja Fužinskih planin.

Dostop

Avto: gozdna cesta iz Stare Fužine do koče 3,5km. AP Stara Fužina in Bohinjsko jezero (do Bohinjske Bistrice tudi z vlakom, naprej z avtobuso m): iz Stare Fužine po cesti čez Hudičev most 45 minut, ali od Hudičevega mostu dalje po poti ob kanjonu Mostnice 45 minut; od AP Jezero pri Bohinjskem jezeru po poti ob asfaltni cesti do Stare Fužine in naprej kot pri Stari Fužini 1h15.

Zanimivejše ture

  • Voje so prijetna turistična izletniška točka z vmesnim ogledom slikovite soteske Mostnice, čez katero se pne Hudičev most.
  • Koča je tudi primerna vmesna postojanka na poti iz Bohinja na Triglav ali do drugih planinskih postojank.
  • Planina Krstenica (1655 m) 2h.

Prehodi do drugih postojank

  • Vodnikov dom na Velem polju (1817 m) 3h15
  • Planinska koča na Uskovnici (1154 m) 1h30
  • Kosijev dom na Vogarju (1054 m) po cesti 2h