PLANJAVA – 12.8.2018

PLANJAVA – 2392 m

Ducat Bohinjcev planincev se nas je to pot odpravilo odkrivat lepote Kamniško-Savinjskih Alp. Naš cilj je bil vzhodni, 2392 m visoki vrh mogočne gore Planjava, po pristopni poti skozi Repov kot.
Obetal se je lep dan in prav tak je tudi bil.
Po dobrih dveh urah vožnje do Kamniške Bistrice in parih kilometrih makadamske vožnje smo prispeli do izhodišča (Jermanca). Oprtali smo si nahrbtnike in krenili po gozdni poti, ki se je kaj kmalu pričela vzpenjati. Ob prijetnem kramljanju je svet postajal vse bolj gorski, skalni masivi mogočnejši, razgledi vse lepši, pot zahtevnejša, a smo jo brez težav premagali s pomočjo izkušenih gorskih reševalcev Roberta, Markota in Aleša.
Ko je bil zahtevnejši del poti do Srebrnega sedla prehojen, je bil pred nami še vzpon do vrha z lepimi razgledi na okoliške vrhove, ki so se nežno ovijali v meglice. Po dobrih štirih urah hoje seveda brez malice in skupinske fotografije na vrhu seveda ni šlo, smo se pa kaj kmalu odpravili, saj nas je čakal še dober del poti. Ubrali smo jo v smeri Kamniškega sedla, uživali v slikoviti poti, ki je mestoma tehnično zahtevnejša, opremljena z varovali in ne predstavlja težav.
Krajši počitek smo si privoščili v Kamniški koči, potem pa jo urno ubrali proti izhodišču. Brez postanka pri Vidi v Kamniški Bistrici ni šlo, … jabolčni zavitek je bil odličen.

Hvala Robertu za profesionalno vodenje, ostalim pohodnikom za dobro družbo.

Čudovito preživet dan!

Kati Cvetek

Avtor fotografij: Robert Klančar