Koča na Uskovnici

Koča na Uskovnici

KOČA JE ZARADI OBNOVE ZAPRTA DO PREDVIDOMA 15.6.2022

Osnovni podatki

Oskrbnik: Agata Šmid
Kontakt: 031 341 814
Kontakt PD: 04 572 32 13 ali 031 341 821
E-pošta: pd-srvas@siol.net

Kategorija: 1

Nadmorska višina: 1154 m

 

 

Opis

Koča stoji na spodnjem delu prostrane planine Uskovnice, ki je jugovzhodni del planote Pokljuka nad Gornjo Bohinjsko dolino in dolino Voje. V bližini koče so številni pastirski stani, preurejeni v počitniške hišice. Kočo je zgradilo PD Bohinj-Srednja vas in jo slovesno odprlo 10. julija 1955. Leta 1965 so kočo obnovili in povečali.

V letu 2010 je bila pri koči zgrajena čistilna naprava za odpadne vode, za kar so bila v letu 2010 delno odobrena sredstva iz Javnega razpisa za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj – ESRR, Obnova in posodobitev planinskih postojank (Ministrstvo za gospodarstvo).

logo_eu

Razgled

Lep razgled se odpira na vse strani, ki je še lepši, če gremo nekaj minut navzgor do korita nad pastirskim stanom. Na vzhodni strani vidimo v bližini gozdnata pobočja in vrhove pokljuške planote proti Goreljku; pogled na južno stran objame cel venec gora od Možica nad Soriško planino prek Črne prsti, Rodice, Šije, Vogla, Podrte gore do Mahavščka in Bogatina na zahodu; pred Voglom se dviga Rjava skala s Ski hotelom Vogel, desno vidimo del planote Spodnja Komna tja proti Bogatinu, blizu pa je v smeri proti zahodu vzhodni gozdnati del Fužinskih planin nad dolino Voje z Vogarjem v ospredju; izredno lep je pogled proti severozahodu, kjer vidimo vrhove nad Mišeljsko in Velsko dolino z Mišelj vrhom ter vrhove od Zelnarice prek Kanjavca do Šmarjetne glave, v bližini pa Tosc, ki zakriva pogled na Triglav.

Dostop

Avto: gozdna cesta iz Srednje vasi na planino Lom 7km, od tod do koče 20 minut; gozdna cesta z Rudnega polja na Pokljuki do obrobja planine Praprotnice 3km, od tod do koče 20 minut. AP Bohinjsko jezero, Stara Fužina, Srednja vas in Pokljuka; od AP Jezero pri Bohinjskem jezeru do Stare Fužine in skozi Voje mimo planinske koče 3h, iz Stare Fužine 30 minut manj; od AP Jezero do Stare Fužine in čez planino Blatce 2h30, iz Stare Fužine 30 minut manj; iz Srednje vasi, sprva po gozdni cesti, potem po kolovozu 2h; s Pokljuke (AP pri odcepu proti hotelu Šport) mimo vojašnice na Rudnem polju 2h.

Zanimivejše ture

  • Veliki Draški vrh (2243 m) čez Studorski preval 3h 30
  • Viševnik (2050 m) čez Srenjski preval 3h

Prehodi do drugih postojank

  • Blejska koča na Lipanci (1630 m) čez Srenjski preval in po pobočjih Debelega in Lipanskega vrha 4h
  • Vodnikov dom na Velem polju (1817 m) čez planini Trstje in Tosc 3h ali čez Studorski preval 3h30
  • Planinska koča na Vojah (690 m) 1h30
  • hotel Šport na Goreljku (1250 m) čez Rudno polje 2h30