Koča na Uskovnici

Koča na UskovniciOsnovni podatki

Oskrbnik: Agata Šmid
Kontakt: 031 341 814
Kontakt PD: 04 572 32 13 ali 031 341 821
E-pošta: pd-srvas@siol.net

Kategorija: 1

Nadmorska višina: 1154 m

Ležišča:

  • v sobah: 35
  • skupna: 0

Število sedežev v jedilnici: 100

Odprtost: celo leto, razen novembra in del decembra.

CENIK USKOVNICA SLO-ANG

Opis

Koča stoji na spodnjem delu prostrane planine Uskovnice, ki je jugovzhodni del planote Pokljuka nad Gornjo Bohinjsko dolino in dolino Voje. V bližini koče so številni pastirski stani, preurejeni v počitniške hišice. Kočo je zgradilo PD Bohinj-Srednja vas in jo slovesno odprlo 10. julija 1955. Leta 1965 so kočo obnovili in povečali. Leta 1981 so jo v spomin na borce Jeseniško-Bohinjskega odreda, ki so se bojevali tudi na tem območju, poimenovali po tem odredu. Spomladi 1994 so koči dali ime, ki ga uporabljajo obiskovalci. Koča je odprta celo leto. Koča je odprta za novoletne praznike in skozi celo leto ob lepih vikendih. V dveh gostinskih prostorih je 100 sedežev, točilni pult; v 16 sobah je 46 postelj; WC in umivalnica s toplo in mrzlo vodo v pritličju in nadstropju; gostinska prostora in spalne sobe so centralno ogrevane; tekoča voda, elektrika. Prostor je primeren za zaključene družbe (silvestrovanje…). V spomladanskem in jesenskem času je koča primerna za razne tabore (šolske…). Planincem je na voljo topla in hladna hrana ter razni napitki.

V letu 2010 je bila pri koči zgrajena čistilna naprava za odpadne vode, za kar so bila v letu 2010 delno odobrena sredstva iz Javnega razpisa za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj – ESRR, Obnova in posodobitev planinskih postojank (Ministrstvo za gospodarstvo).

logo_eu

Razgled

Lep razgled se odpira na vse strani, ki je še lepši, če gremo nekaj minut navzgor do korita nad pastirskim stanom. Na vzhodni strani vidimo v bližini gozdnata pobočja in vrhove pokljuške planote proti Goreljku; pogled na južno stran objame cel venec gora od Možica nad Soriško planino prek Črne prsti, Rodice, Šije, Vogla, Podrte gore do Mahavščka in Bogatina na zahodu; pred Voglom se dviga Rjava skala s Ski hotelom Vogel, desno vidimo del planote Spodnja Komna tja proti Bogatinu, blizu pa je v smeri proti zahodu vzhodni gozdnati del Fužinskih planin nad dolino Voje z Vogarjem v ospredju; izredno lep je pogled proti severozahodu, kjer vidimo vrhove nad Mišeljsko in Velsko dolino z Mišelj vrhom ter vrhove od Zelnarice prek Kanjavca do Šmarjetne glave, v bližini pa Tosc, ki zakriva pogled na Triglav.

Dostop

Avto: gozdna cesta iz Srednje vasi na planino Lom 7km, od tod do koče 20 minut; gozdna cesta z Rudnega polja na Pokljuki do obrobja planine Praprotnice 3km, od tod do koče 20 minut. AP Bohinjsko jezero, Stara Fužina, Srednja vas in Pokljuka; od AP Jezero pri Bohinjskem jezeru do Stare Fužine in skozi Voje mimo planinske koče 3h, iz Stare Fužine 30 minut manj; od AP Jezero do Stare Fužine in čez planino Blatce 2h30, iz Stare Fužine 30 minut manj; iz Srednje vasi, sprva po gozdni cesti, potem po kolovozu 2h; s Pokljuke (AP pri odcepu proti hotelu Šport) mimo vojašnice na Rudnem polju 2h.

Zanimivejše ture

  • Veliki Draški vrh (2243 m) čez Studorski preval 3h 30
  • Viševnik (2050 m) čez Srenjski preval 3h

Prehodi do drugih postojank

  • Blejska koča na Lipanci (1630 m) čez Srenjski preval in po pobočjih Debelega in Lipanskega vrha 4h
  • Vodnikov dom na Velem polju (1817 m) čez planini Trstje in Tosc 3h ali čez Studorski preval 3h30
  • Planinska koča na Vojah (690 m) 1h30
  • hotel Šport na Goreljku (1250 m) čez Rudno polje 2h30