40. obletnica AO Bohinj

V soboto 16.12.2017 je minilo točno 40 let, odkar sta se v Bohinju združili Alpinistična sekcija Pršivec in Alpinistična sekcija Bohinj in začeli skupno delovati pod imenom Alpinistični odsek Bohinj. Ta dogodek smo proslavili s predstavitvami delovanja Alpinističnega odseka skozi zadnjih 40 let.

Vsako obdobje je imelo svojega načelnika, svoje izzive, svoje uspehe in svoje težave. V mojih očeh so člani AO Bohinj v začetku delovanja plezali predvsem težke in nove smeri, alpinizem so jemali zelo resno in temu primerni so tudi njihovi vrhunski uspehi, nekateri neponovljeni celo do danes. Sledila jim je generacija alpinistov, ki so v gorah predvsem uživali – na fotografijah so se vrstili srečni obrazi, v skalnih smereh in še bolj srečni na turnih smučeh. Naslednja generacija je izzive iskala v težkih skalnih smereh in lednem plezanju pri nas in v tujini. Zadnja generacija se trudi in zabava v gorah po svoje.

Različni načelniki, različna oprema, različni cilji alpinističnega udejstvovanja, vsem pa skupna ljubezen do bohinjskih gora. Vsekakor so nam “mladincem”, starejši člani vlili pogum in željo po ponovitvi kakšne od njihovih smeri, nam pokazali kako je mogoče združiti zabavo in alpinizem, ter nas obsuli z idejami kam naj jo mahnemo ob naslednjem lepem vremenu.

Lucija Odar

AO 1 AO 2 AO 3